Resultaten ACV Puls Interesse Peiling

Zeg ons wat JIJ wil!

In het najaar van 2023 lanceerden we een diepgaande bevraging bij onze leden.
We legden hen een 60-tal stellingen voor over 5 actuele thema’s. Daarbij vroegen we telkens om een score toe te kennen, gaande van 1 (ik vind dit helemaal niet belangrijk/ik ben helemaal niet akkoord) tot 10 (ik vind dit uiterst belangrijk/ik ben helemaal akkoord).
Stap voor stap gaan we hier in op de verschillende thema’s en laten je kennis maken met het concrete actiepunt waar we willen op inzetten.
Lees je mee?

Op regelmatige basis komt de discussie op gang: is de vierdagenwerkweek een oplossing om werk en privé beter te verzoenen?
Als dat betekent dat je elke dag 9u15’ moet werken, dan haken de meesten wel af. Helaas blijft 4 vier dagen werken voor een voltijds loon tot nader order een stille droom.
Onze suggestie om 90% te werken, gespreid over 4 dagen van 8u20’ valt duidelijk wél in de smaak (zie grafiek).

Dat wordt dan ook meteen ons 1ste actiepunt:
Bij BNP Paribas Fortis kan je 90% werken in een vierdagenregime!

Als het over Telewerk gaat, zijn jullie opvallend eensgezind. Behalve voor de team-dag, willen jullie zo vrij mogelijk kiezen of je van thuis of in de bank werkt.

Naar de bank komen als je teamleden er niet zijn, wordt als zinloos ervaren (zie grafiek).

Aan twee specifieke verzuchtingen werd al eerder een oplossing geboden. Je kan al geruime tijd ook een werkplek boeken in een regionaal gebouw. En een combinatie van werken op kantoor en thuiswerk op één en dezelfde dag behoort sinds kort ook tot de mogelijkheden.

Over het registreren van de arbeidstijd bij telewerk zijn de meningen verdeeld.

Los van waar, zijn jullie sterk gewonnen om ook zelf te bepalen wanneer je werkt. Een ruime glijtijd kan daar toe bijdragen. Of je arbeidstijd registreren daarvoor noodzakelijk is, daar is niet iedereen van overtuigd. Maar dat je zonder tijdsregistratie meer werkt dan verwacht, dat lijkt wel duidelijk (zie grafiek).

Over het huidige aanbod in het cafetariaplan blijken jullie vrij tevreden (zie grafiek).

Voor uitbreiding naar kinderopvang, tijdelijke-/deelwagen, deelstep/-fiets of fitness-abonnement is er geen interesse.

Aan een aantal verzuchtingen wordt binnenkort of later dit jaar tegemoet gekomen:

  • Vanaf 1 april kan je ook parking (voor fiets of auto) toevoegen aan je treinabonnement 3de betaler
  • Na de zomer kan je een fiets leasen met maandelijkse betaling

Vakantiedagen kopen met units zit niet in het programma. Via een omweggetje kan je dit toch bereiken door enerzijds een aantal dagen onbetaald verlof te nemen en voor diezelfde maand een deel units te cashen. Zo verkrijg je extra dagen vakantie met (voor zover je units reiken) behoud van je loon.

Blijven nog te realiseren: Ik kan met mijn units mijn pensioensparen en de premie ambulante zorgen (als aanvulling bij de hospitalisatieverzekering) betalen.
Dat wordt dan meteen ons 2de actiepunt.

De resultaten zijn duidelijk: van gewaardeerd worden krijgen jullie een positieve drive (zie grafiek).

Belangrijk voor die waardering is de erkenning en herkenning van de geleverd inspanningen.

Die waardering zelf hoeft niet noodzakelijk financieel te zijn. Constructieve, duidelijke en respectvolle feedback op regelmatige basis wordt minstens als even waardevol ervaren. Belangrijke voorwaarde is dat de feedback niet (alleen) over de cijfers gaat. Als het gaat over de verloning zien jullie liever een substantiële verloning dan bonussen gekoppeld aan verkoop/doelstellingen.

Teamactiviteiten worden zeker als positief ervaren, maar kleine attenties zijn net nog iets meer motiverender.

Voor een jarenlange trouw aan de onderneming verwachten jullie een extra waardering.

Dat wordt dan ook ons 3de actiepunt:

Bij BNPPF krijg je na 25 & 35 jaar dienst een anciënniteitsbonus.

Om het werk werkbaar te maken/houden is voor jullie een aangepaste workload essentieel. Dat je een fijne job hebt is niet voldoende als de grenzen van werk- privé niet bewaakt worden. Nogal wat collega’s (47%) vinden het moeilijk om zelf die grens te bewaken en checken hun mail buiten de werkuren. Deconnecteren wordt dan ook als uiterst belangrijk ervaren (zie grafiek).

Om daarin gesteund te worden, is er een groot draagvlak om het mailverkeer buiten de werkuren onmogelijk te maken.

Ook kunnen telewerken wordt als essentieel ervaren om het werk werkbaar te houden. Om (net zoals in de bank) ook thuis ergonomisch te werken, verwachten jullie hiervoor van de bank een budget (zie grafiek).

Dat wordt actiepunt 4:

Bij BNPPF krijg je een budget om je thuiswerkplaats ergonomisch in te richten.

Er is duidelijk interesse om zelf voorstellen tot opleiding te kunnen doen. Er is zeker ook interesse in niet-jobgerelateerde opleidingen en het volgen van een stage in een andere job, maar dat gaat voor een aantal onder jullie wel wat met koudwatervrees gepaard. Onbekend is onbemind? Ook voor het automatisch koppelen van je talenten aan openstaande vacatures is er onzekerheid/bezorgdheid.

In het kader van een lange loopbaan, kijken jullie uit naar een goede eindeloopbaanregeling. Meer zelfs, het wordt eigenlijk van onze werkgever verwacht (zie grafiek).

Hoe die er moet uitzien? Meerdere opties lijken jullie interessant: meer vakantiedagen, een lager arbeidsregime of vroeger kunnen uitstappen.

We noteren dit voor actiepunt 5:

Na een lange loopbaan bij BNPPF kan je op rekenen op een interessante eindeloopbaanregeling.

We bundelen onze vijf duidelijke ambities onder de noemer #TijdVoorEenNieuwVerhaal.

We zijn benieuwd wat jij ervan vindt. Klik hier en beoordeel onze actiepunten.